Hyvää Minna Canthin päivää! | Hennaksi

Minna-Canth

Hyvää Minna Canthin päivää! | Hennaksi

Minna Canthin päivä tuli jälleen. Sanaseppona, sisällöntuottajana haluan aina nostaa tämän päivän esiin. Hän on upea, monimuotoinen esikuva ja malli opettajalle, toimittajalle ja toisaalta myös copywriterille. Mitä Minna Canth merkitsee minulle? Miksi Minna Canth tulisi tietää?

Näitä olivat usein kysymykset äidinkielen tunneilla. Äidinkielen opettajana suomalainen kirjallisuus tuli tutuksi jo opiskeluiden aikana alavalinnankin myötä. Minna Canth hyppi usein lähdelistoilla tai luettavien tekstien listoissa. Jos silloin voi kirjoittaa niin aidosti siitä hetkestä, niistä tapahtumista ja kokemuksista, miksi emme voisi tehdä sitä nykyäänkin? Minna ei todellakaan ollut I can’t vaan Minna oli todella I can. ”Kaikki naiset älkööt tehkö käsitöitä!” on mielestäni ihana ilmaus, jolla on painoarvoa vielä nykyaikanakin. Minna Canthin viisaus pätee edelleen. 

Eräs ystäväni kirjoitti tuossa taannoin Facebook-päivityksen kirjallisuuden taakasta oppitunneilla. Joskus opiskelijat eivät ole valmiita vielä raskaammalle kirjallisuudelle tai heillä on outo pelko sitä kohtaan. Hänen päivityksensä kuului näin:

 

”Jos runo näyttäytyy alieninä, johon ei ole törmännyt tai jota ei ole koskaan lukenut oikeasti pohtien, miten siitä mitään tolkullista analyysia voisi syntyä? Siinä menee orastavakin into, runoilijan työ vedetään kölin alle ja pahimmassa tapauksessa mustamaalataan koko taiteilijan tuotanto kerrassaan mahdottomaksi ja luotaantyöntäväksi. Uskon, että tekstit ja kirjat pitää lukea silloin, kun ne syystä tai toisesta vetävät puoleensa.”

 

Hän puhui viittauksessaan runoista ja Väinö Linnasta, mutta samalla tavalla sen voi liittää kaikkiin teksteihin. Ehkä tekstit aukeavat myöhemmin, kun niihin ei liity sitä ahdistusta, pelkoa tai ympäristön painetta.

Kun kirjan lukemiseen on mielenkiintoa ja halua, aukaisemme kirjan ja uppoamme sinne maailmaan ihan uudella tavalla, koemme ja liitämme makuja ja hajuja, tuntoja ja mielialoja. Kokemus antaa paljon, aika antaa paljon. Hyvä vain, että kirjat eivät ole kertakäyttöisiä. Onneksi niitä voi lukea myös koulupenkkien ulkopuolella.

Hyvää Minna Canthin päivää kaikille!

Lisää Minna Canthista: http://yle.fi/aihe/artikkeli/2007/09/18/minna-canth-realisti-ja-naisasianainen

Henna Eklund | Sisällöntuottaja ja freelance copywriter (Oulu, Finland)
Hennaksi tuottaa luovaa ja osuvaa sisältöä jokaisen tarpeisiin. Ala kuin ala, ei ole ongelma. Hennaksi maailma kuulostaa vain hurjan paljon mielenkiintoisemmalta.
Tags: