Elämää varten | Hennaksi

Valmistuville elämänohjeita

Elämää varten | Hennaksi

Tulevana viikonloppuna juhlistamme etappinsa saavuttaneita – niin uusia ylioppilaita kuin myös ammattiin valmistuvia. Haluankin omalta osaltani onnitella heitä – olette saavuttaneet yhden etapin elämässänne, joka avaa portit seuraavaan maailmaan. Mitä siellä on, riippuu täysin teistä.

Tulevana viikonloppuna olemme mieheni kanssa saaneet kunnian juhlia erästä valmistuvaa herrasmiestä. Siksi jäinkin tällä viikolla pohtimaan, mitä tuollaiselle toiveita täynnä olevalle nuorelle voisi sanoa? Mitä onnittelusanoissani voisin kertoa valmistuville? Miten saisin nuoren inspiroitua saalistamaan unelmaansa? Miten saisin sanottua, että joskus eteen tulee niitä tilanteita, joissa haava syntyy polveen ja ylös ei välttämättä helposti pääse. Bruce Waynen palvelijan sanoin: ”Miksi me kaadumme? Jotta voisimme nousta ylös.” Hyvin yksinkertainen viisaus, mutta unohtuu varsin usein.

 

”Elämä ei ole odottamista, toivomista ja haaveilemista,
se on tekemistä, olemista ja joksikin tulemista.
Se on sitä, mitä aiot tehdä sen jälkeen, kun olet lukenut tämän.”

— Mike Dooley —

 

Mitä valmistumisen jälkeen?

Seuraavana etappina valmistuville on joko työelämä, opiskelut tai armeija. Siksi ajattelin, että voisin sisällyttää puheeseen osia myös sitä ajatellen. Silloin mieleeni nousivat Calvin Coolidgen sanat: ”Mikään maailmassa ei korvaa sitkeyttä. Ei lahjakkuus – epäonnistuneita lahjakkuuksia on kaikkialla. Ei nerous – väärinymmärretty nero on yleinen käsite. Ei koulutus – maailma on täynnä koulutettuja hylkiöitä. Vain sitkeydellä ja päättäväisyydellä yllät mihin tahansa.” Mielestäni tässä ajatelmassa on viisauksia armeijaan, siellä saavuteltaviin etappeihin. Olisi ihanaa, jos sitkeys ja päättäväisyys olisivat hänellä mielessä, kun hän kulkee kanssatoverien kanssa hiertävissä maihareissa ukkoskuuron läpi tai kun hän seisoo vahdissa synkässä syysmetsässä keskellä yötä vain hiljaisuus tukenaan ja turvanaan.

Nämä edelliset olivat sanoja kuitenkin niihin kaatumistilanteisiin, haastaviin tilanteisiin. Mitä sanoisin niihin tilanteisiin, kun hän kokee onnistumisia? Miten voisin kertoa hänelle, että hänen tulisi nauttia saavutuksista, ottaa hetkestä ilo irti ja nauttia kaikista niistä pienistäkin asioista? Joskus eteen tulee tilanteita, jotka saa kokea vain kerran ja sen pienen pienen hetken tuntea olonsa maailman herraksi. Silloin voisin sanoa hänelle, että: ”Jos sanot ei usein, et halua elää elämääsi. Sano kyllä, ja elämä tulee varmasti luoksesi.” Olen omasta elämästäni oppinut tämän. Negatiivisuus ei tee iloiseksi, pessimismi ei petä, mutta ei se annakaan. Siksi positiivisuus on suurin voima, mitä maa päällään kantaa. Valmistuville sanonkin, älkää jääkö odottamaan.

 

”Kovin pitkä on, kovin pitkä niin
Elämä niille, jotka vartoo, odottaa
Kaiho huume on, aivan mahdoton
Mielestä pois on sitä karistaa
Elämä kovasti pitkä on meille
Odottajille ja kaipaajille
Ei aurinko maata enää kierrä
Ei tähdet soita ikiratojaan.”

— CMX : Kauneuden pitkä varjo —

 

Kohti elämää ja elämää varten

Kun hän on käynyt armeijan, nähnyt ensimmäiset viikot opiskelijaelämästä, maailmaan saattaa tipahtaa myös rakkaus. Mitä neuvoja voisin sanoa tuohon tilanteeseen? Millaisia neuvoja voisin antaa hänelle, kun hänen eteen tulee tilanteita, joissa hän joutuu taistelemaan tunteidensa kanssa? Rakkaus ei ole tyyntä vettä, eikä tasaista virtaa. Rakkauteen kuuluu karikkoja sekä myrskyjä. Rakkauteen kuuluu usein jotain punaista ja onnellista, mutta myös joskus sitä mustaa ja surua. Olen elämässäni oppinut, että oikean ihmisen kanssa, mikään ei ole mahdotonta ja kaikki asiat ovat selvitettävissä.

”Rakkaudessa niin kuin sodassa
Kaikki keinot käy, niin sanotaan
Eikä sydän väsy eikä laske uhrejaan
Rakkaudessa niin kuin sodassa
Vyöryy esiin toinen maailma
Jossa mitkään säännöt eivät meitä kahlitse.”

”Voimat loputtomat on
Silloin kun ne tarvitaan
Aallot, tyrskyt, mainingit
Eivät niitä uuvuta
Voimat loputtomat on
Silloin kun ne vaaditaan
Myrskyt, viimat, puhurit
Eivät matkaa lopeta.”

— CMX : Rakkaudessa ja sodassa —

Tässä ajatelmia valmistuville nuorillemme. Paljon onnea saavutuksesi johdosta. Nauti viikonlopusta, nauti onnitteluista, joita saat. Maailma on täynnä mahdollisuuksia, mutta vaikeinta on valinta.

 

”Kaikki portit auki, jokainen polku arvaamaton. Elämä vielä edessä, sinulle lähes tutkimaton. Kaikella on taikansa, mittaamaton aikansa.”

Henna Eklund | Sisällöntuottaja ja viestinnän ammattilainen (Oulu, Finland)
Hennaksi tuottaa luovaa ja osuvaa sisältöä jokaisen tarpeisiin. Ala kuin ala, ei ole ongelma. Hennaksi maailma kuulostaa vain hurjan paljon mielenkiintoisemmalta.