Ideasta tarinaksi | Hennaksi

Kuuntelin eilen Jari Sarasvuon webinaarin yrittäjän palkkapäivästä. Näin aloittelevana tekijänä kaikki tieto, mitä saa irti ammattilaisilta, on otettava taskuun ja talteen. Jari Sarasvuo on mielenkiintoinen persoona – aina ollut. Tämä oletus ei tuottanut pettymystä tälläkään kertaa. Jari vaatii aina aluksi hieman työtä, että hänen ajatuksissaan pääsee sinne konkretiaan tai sanomaan. Kun sitten vihdoin sinne pääsee, avautuu aivan uudenlainen ajatusmaailma.

Jaria kuunnellessa on aina hyvä varautua siihen, että maailma kiepsahtaa jossakin vaiheessa nurin. Herkimmät eivät pysy perässä ja varmasti luovuttavat alkumetreillä. Siksi oli ilo heiluttaa kättä hänelle takaisin, kun hän tervehti meitä jalometalleja, jotka olivat jaksaneet sinne asti. Pysyin mukana loppuun asti. Se kannatti. Tarinalla on aina jonkinlainen opetus. Kun peruspaasauksen muuttaakin tarinaksi, jää se vastaanottajalle paremmin mieleen.

Miten sitten yrittäjän palkkapäivään pääsee käsiksi?

Varsinaisesti luennon sanomaksi jäi, että sinun pitää itse rakentaa menestyksesi, koska kukaan muu ei sitä tee. Se todellakin on totta. Jarin sanoin sinulla tulisi olla tuote, tiimi, tarina ja numerologiaa. Kiinnitin eniten huomiota juuri tarinaan, koska Jarilla nousi juuri tämä termi erikoisen selvästi esille. ”Jos et kerro itsestäsi maailmalle, ei kukaan myöskään tiedä sinusta.” Markkinointiin, tarinaan ja viestintään tulisi siis kiinnittää huomiota. Kannatan!

Yritykseni juuri tarjoaa auttavan käden jokaiselle toimijalle, jolla tuollainen tarinointi ei tule luonnostaan. Rakennan mielelläni heille paketteja ja kokonaisuuksia, joilla heidän ajatuksensa saadaan konkreettisesti välitettyä mahdollisille asiakkaille. Avullani palvelut muokkautuvat helposti jaettavaksi tarinaksi.

Ideasta tarinaksi

Jokainen meistä pyrkii kohti yrittäjän palkkapäivää. Kunpa voisi tosiaan sanoa, että se on joka kuukausi? Miten sellaiseen pääsee? Tekemällä perk****sti töitä. Miten yrityksen saa onnistumaan? Jari nosti esille viisi kohtaa, joihin jokaisen yrittäjän tulisi keskittyä ennen yrityksen perustamista.

Mikä on luontaista Sinulle ja mikä on intohimosi? Kun ajatellaan sitä, mitä osaan luonnostaan tai mikä on intohimoni aihe, nostan heti esille tarinoiden kirjoittamisen ja kerronnan. Rakennan mielelläni toisten elämästä tarinoita, kuvitan sitä sanakääntein, rakennan layoutin merkityksistä, teonsanoista ja kaikesta siitä kauniista, mitä suomen kieli sisältää. Koin sen omakseni kauan aikaa sitten ja nyt lopulta olen sen kimpussa ja hiljalleen tuotteistan sitä sopimaan asiakkaan tarpeisiin. 

Henna Eklund | Sisällöntuottaja ja viestinnän ammattilainen (Oulu, Finland)
Jokainen meistä pyrkii kohti yrittäjän palkkapäivää. Kunpa voisi tosiaan sanoa, että se on joka kuukausi? Miten sellaiseen pääsee? Tekemällä perk****sti töitä.

Osaatko sanoa ei, kun et intohimoisesti ole valmis tekemään ko. projektia? Osaan sanoa ei, jos töissä mennään paikkaan, mikä ei ole vahvuuteni. Haluan kerätä voimiani, tutustua ja tutkia, jotta voin yhdistää sen intohimooni. Näin olen elämäni aikana tehnyt. En ota kaikkea vastaan, vaan vain ne, joihin palavasti rakastun ja joihin haluni riittää tutustua tarkemmin. Jos turhaudun, sanon hyvästi.

Osaatko organisoida? Omassa elämässäni opettajageenini ovat aina antaneet hyvät lähtökohdat järjestykselle ja organisoinnille. Lukujärjestys antaa aina hyvät raamit toiminnalle, ja sama ajatus ei ole unohtunut yrittäjäksi siirtymiseni jälkeen. Päivälläni on rytmi, rakenne ja tapaamiset sujahtavat mukavasti sinne joukkoon siirtymisaikoineen. Aikataulutus on jotenkin luontaista opettajataustani kautta ja ehkä juuri siksi yksi arvoistani.

Oletko luova, uskallatko värittää myös rajojen ulkopuolelta? Rakastan ideointia. Se on myös yksi rakkauteni aihe. Ehkä siksi olen hyvä asiantuntija, opastaja ja ajatusmaailman laajentaja. Osaan katsoa asioita useammalta kannalta, rakentaa kokonaisuuden erilaiset ulottuvuudet huomioiden. Sellainen taito tulee yleensä luonnostaan. Kun muut suureen ääneen haukkuvat toimimatonta palvelua, keksin mielessäni ratkaisuja ja toimintamalleja, joilla palvelu saataisiin paremmaksi.

Osaatko rakentaa verkostoja? Kyllä. Omasta mielestäni juuri verkostot ovat kaiken sosiaalisen toiminnan ydin. Lähdin aikoinaan juuri siksi mukaan erilaiseen yhdistystoimintaan – tavatakseni ihmisiä, hankkiakseni kontakteja, jotka poikisivat myöhemmin jotain. Kaikki se työ on maksanut itsensä moninkertaisesti takaisin.

Kiitos Jarille siis mukavasta tunteroisesta. Näitä on ilo seurailla ja kaivella se pieni tiedonjyvänen sieltä monen mielenkiintoisen asian joukosta. Olisiko omasta projektistani tarinaksi?


Henna Eklund | Sisällöntuottaja ja viestinnän ammattilainen

Blogitekstin kirjoitti digitaalisen viestinnän ja markkinoinnin moniosaaja

Henna Eklund | Punakynäpaholainen

Moniosaajat ovat tulevaisuutta. Olen kirjoittaja, copywriter sekä punakynäpaholainen. Olen viestinnän moniosaaja ja ”ikiharjoittelija” eli nälkäni oppia lisää ei lopu koskaan. En suostu vain pintapuolisten asioiden hallintaan, koska teen enemmän. Haluan tutustua ja tarkkailla ympäröivää maailmaa. Kiinnitän huomiota juuri eri tapoihin hoitaa viestintä ja markkinointi ja avaan huomioitani tässä blogissa.

Olen käytettävissänne.