Ensimmäinen vuosi – aloittelevan yrittäjän kooste | Hennaksi

Kiitos ja kuittaus.

Ensimmäinen vuosi – aloittelevan yrittäjän kooste | Hennaksi

Yrittäjän loppuvuoteen kuuluu, että pohditaan kulunutta vuotta ja saavutettuja asioita, eikö? Vuodesta puhutaan ruusuisesti ja positiiviseen sävyyn. Kerrotaan, kuinka on ylittänyt itsensä yrittäjänä, kuinka on oppinut uusia asioita, kuinka on voittanut kaikki ne omat esteensä, joita aikaisemmin oli tielleen kerännyt. Lisäksi yleensä jokaisesta päivityksestä saa lukea, kuinka kouluttautumalla ja opiskelemalla on oppinut valtavasti uusia asioita. Voin sanoa samaa, mutta päätin tehdä sen toisella tavalla – Hennaksi.

 

Facebookissa on se ihana ominaisuus, missä voi tutkia vanhoja muistojaan. Päivä alkaa ihanasti ja piristävästi, kun noin yhdeksän tai kymmenen maissa app muistuttaa, että minulla on tältä päivältä muistoja. Pakkohan niitä on kurkata, ja sitten naureskella kaikille niille kirjoituksilleen ja teoilleen. Mieli virkistyy ja olo piristyy, kun mielen täyttävät aamusta kaikki ne arvokkaat muistot ja tapahtumat. Jäinkin aamulla pohtimaan, mitähän Facebook muistuttaa minulle vuoden päästä. Mitä yrittäjän ensimmäisestä vuodesta on jäänyt käteen?

Tässä siis muisteltavaa vuoden päästä. Vuonna 2017:

1. Olenko tavannut uusia ihmisiä ja verkostoitunut tämän vuoden aikana? 

Verkostoituminen onnistui mukavasti. Olen tämän vuoden aikana saanut niin yhteistyökumppaneita, ystäviä kuin sitten tukijoita ja sparraajia. Yhteistyökumppaneiden kanssa olen päässyt kehittelemään mielenkiintoisia projekteja – kirjoja, referenssejä. Ystäviksi voi sanoa ihmisiä, joiden kanssa olen samassa tilanteessa eli aloitteleva yrittäjä. Heiltä olen saanut tukea ja kannustusta, kun on tuntunut siltä, että minusta ei ole tähän. Vuoden aikana olen myös saanut verkostooni ihmisiä, joilta olen saanut sparrausapua, asiantuntijatukea ja inspiraatiota tehdä tätä työtä. He ovat näyttäneet minulle tien, miten tämä työ muuttuu hiljalleen omaksi. Työtä on paljon, mutta olen valmis tekemään sen eteen paljon.

2. Olenko tehnyt tänä vuonna jotain, mitä et ole ennen tehnyt?

Tiedättekö sen tunteen, kun lähettää sen ensimmäisen laskun oman yrityksen nimissä ja vielä sen, kun ensimmäinen suoritus tulee tilille? Se on sellaista, mitä en ole koskaan ennen tehnyt. Ne ovat ikimuistoisia, mahtavia kokemuksia. Toisaalta koko yritystoiminta on ihan uutta minulle. Tätä en ole aikaisemmin tehnyt.

3. Kerro pari parasta muistoasi tältä vuodelta?

Ehdottomasti yksi paras muistoni tältä vuodelta on Hanna Ikonen ja kirjaprojektimme. Se tapahtui yllättäen, odottamatta ja niin nopeasti. Meillä synkkasi heti alusta niin hyvin yhteen, ja tekeminen oli helppoa, koska molemmilla oli sama missio – saada valmista. Olemme molemmat samantapaisia tekeviä naisia. Suuri kiitos Hannalle näistä, ja uskon, että tulevaisuudessa teemme vielä yhteistyötä.

Toisaalta julkisuus ja yllättävä sellainen on muistettavaa. Vuoden aikana minusta on ollut muutama lehtijuttu, ja ne ovat olleet tärkeitä näkyvyyden ja yrityksen toiminnan kannalta. Ikimuistoista oli varsinkin, kun yhtenä päivänä minulle soitettiin Helsingin Sanomista ja kysyttiin, haluaisinko lehtijuttuun mukaan. Olin aivan ällikällä lyöty. Eihän sellaiseen voi sanoa ei. Kun juttuni julkaistiin Helsingin Sanomissa ja kuvani oli melkein aukeaman kokoinen, täytyy sanoa, että sain aika hienoa mainosta ja pienellä vaivalla. Kiitos Helsingin Sanomien toimittajalle, Anna von Hertzenille tästä.

Loppujen lopuksi parasta on ollut juuri tämä toiminta, uusien ihmisten tapaaminen, kaikki ne ovet, jotka ovat avautuneet tänä vuonna.

4. Olenko kohdannut vuoden aikana vaikeita hetkiä?

Kaikessa toiminnassa kohtaa jossain vaiheessa epäonnistumisia. Ne ovat onneksi olleet sellaisia, joista on selvinnyt pohdinnalla, arvioimalla tilanteen uudelleen ja neuvottelemalla. Ne ovat oppimiskokemuksia ja arvokkaita sellaisia. Joskus on vain oltava kovempi kuin todellisuudessa olisi, on oltava vahvuutta nousta vastaan ja kertoa, että tässä on epäkohta, johon haluaisin muutosta. Olen oppinut, että joskus suuntaa pitää muuttaa. Kun huomaa, että tekee jotain sellaista, mistä ei ole hyötyä tai joka ei vie sinua haluamaasi suuntaan, on painettava jarrua.

5. Oletko muuttunut paljon viimeisen vuoden aikana?

Se, joka sanoo, että ei ole muuttunut vuosien aikana lainkaan, puhuu soopaa. Jokainen kokemus kasvattaa, antaa uutta ja laajentaa maailmankuvaa. Näin on käynyt minulle – olen kasvanut, olen saanut uusia kokemuksia ja kaikki tämä on laajentanut maailmankuvaani. Opettajana tein tiettyjä asioita tietyllä tavalla. Nyt olen tehnyt toisenlaista työtä, mutta unohtamatta opettajuutta sisälläni. Tämä vuosi on avannut silmäni ja olen huomannut, että maailma on täynnä mahdollisuuksia!

6. Mikä on lupaukseni seuraavalle vuodelle? 

Lupaan verkostoitua, tuoda enemmän esille osaamistani, näyttää osaamiseni sekä olla hyödyksi mahdollisimman monelle asiakkaalleni. Tämän hyödyksi olemisen koen tärkeimmäksi lupaukseksi.

7. Mitä haluaisit vuodelta 2018 sellaista, joka ei onnistunut vuonna 2017?

En onnistunut valloittamaan maailmaa. (HIHHII!)

8. Mistä innostuit eniten?

Pääsin tänä vuonna tekemään monia uusia projekteja – verkkosivutekstejä, kirjoja, blogeja, referenssejä, työnhakukuulutuksia, yritystarinoita, sosiaalisen median kampanjoita ja graafisia julkaisuja. Innostuin eniten juuri tarkoituksellisesta kirjoittamisesta sekä tekstin elävöittämisestä. Hennaksi maailma kuulostaa mielenkiintoisemmalta, joten se oli sellaista mukavaa tekemistä. Olen monipuolinen osaaja, jolle mikään teksti ei ole este, vaan pikemminkin haaste, jonka voitan aina.

9. Verrattuna tähän aikaan viime vuonna, oletko onnellisempi vai surullisempi?

Onnellisempi ehdottomasti. Olen paljon toivoa täynnä, niskastani on vuoden aikana karissut monta turhaa painoa, ja askellus on aika varmaa jo nyt. Voin sanoa, että se Henna, jonka tapasit vuosi sitten ei todellakaan ole enää sama Henna, jonka tapaat tänään tai tulevaisuudessa.

10. Lopuksi perinteiset: Mikä oli paras lukemasi kirja, musiikillinen löytö, elokuva ja sarja?

Muistan aina parhaiten viimeisimmän kirjani – Adam Grant – Originals. Sen kirjan kanssa kävin pienen matkan. Kirja antoi paljon voimaa silloin, kun tuntui, että uskallanko. Miten käytän erilaisuutta hyväkseni tässä uudessa elämässäni? Töitä tehdessäni kuuntelen mielelläni aina housea tai trancea, ja näiden tyylilajien puolelta uusimmat löytöni löytyvät. Varsinkin Econ kappale Soar on yksi ihana löytö, Almalla on pari mukavaa biisiä, ja tsemppausmusiikkia on niin rajattomasti. Parhaaksi elokuvaksi sanoisin uusimman Star Wars Last Jedin. Sarjaksi sanon White Collarin sekä Outlanderin. Kulttuuria ja viidettä tulee aina olla, lukeminen rauhoittaa, musiikin kuuntelu tukee tunteissa ja sarjat sekä elokuvat saavat ajattelemaan jotain muuta. Kaikista noista saa myös inspiraatiota työhönsä ja tekemiseensä.

Kiitos kaikille asiakkailleni tästä vuodesta. Kiitos jokaiselle yhteistyökumppanilleni tästä vuodesta, ja toivottavasti jatkamme tekemistä myös tulevana vuonna. Kiitos kaikille tukijoilleni ja lähimmäisille tästä vuodesta. Hyvää uutta vuotta 2018!

Hennaksi kiitos ja kuittaus.

Henna Eklund | Sisällöntuottaja ja viestinnän ammattilainen (Oulu, Finland)
Hennaksi tuottaa luovaa ja osuvaa sisältöä jokaisen tarpeisiin. Ala kuin ala, ei ole ongelma. Hennaksi maailma kuulostaa vain hurjan paljon mielenkiintoisemmalta.