Hyvää Minna Canthin päivää! | Hennaksi

Hyvää Minna Canthin päivää! | Hennaksi

Minna Canthin päivä tuli jälleen. Sanaseppona, sisällöntuottajana haluan aina nostaa tämän päivän esiin. Hän on upea, monimuotoinen esikuva ja malli opettajalle, toimittajalle ja toisaalta myös copywriterille. Mitä Minna Canth merkitsee minulle? Miksi Minna Canth tulisi tietää? Näitä olivat usein kysymykset äidinkielen tunneilla aikoinaan. Eräs ystäväni kirjoitti tuossa taannoin Facebook-päivityksen, missä hän nosti tämän asian toisessa kohdassa esille seuraavanlaisesti:

Jos runo näyttäytyy alieninä, johon ei ole törmännyt tai jota ei ole koskaan lukenut oikeasti pohtien, miten siitä mitään tolkullista analyysia voisi syntyä? Siinä menee orastavakin into, runoilijan työ vedetään kölin alle ja pahimmassa tapauksessa mustamaalataan koko taiteilijan tuotanto kerrassaan mahdottomaksi ja luotaantyöntäväksi. Uskon, että tekstit ja kirjat pitää lukea silloin, kun ne syystä tai toisesta vetävät puoleensa.

Hän puhui viittauksessaan runoista ja Väinö Linnasta, mutta samalla tavalla sen voi liittää kaikkiin teksteihin. Ehkä tekstit aukeavat myöhemmin, kun niihin ei liity sitä ahdistusta, pelkoa tai ympäristön painetta. Mielenkiinnon kautta aukaisemme kirjan ja uppoamme sinne maailmaan ihan uudella tavalla, koemme ja liitämme makuja ja hajuja, tuntoja ja mielialoja. Kokemus antaa paljon, aika antaa paljon. Hyvä vain, että kirjat eivät ole kertakäyttöisiä.

Hyvää Minna Canthin päivää kaikille!

Lisää Minna Canthista: http://yle.fi/aihe/artikkeli/2007/09/18/minna-canth-realisti-ja-naisasianainen

Lue aiheesta lisää: