Rokua Geopark -opastetaulut | Hennaksi

Rokua Geopark -opastetaulut | Hennaksi

Istuin mieheni kanssa oululaisten yrittäjien kesäristeilyllä. Ystäväpariskuntani oli mukana meidän seurana. Päätimme jatkaa iltaa jatkoilla, koska itse risteilylläkin oli ollut ihan mukavaa. Istuimme nurkkapöytään ja vieressämme istui toisia jatkojen odottelijoita. Aloimme keskustella, ja pian selvisi, että yksi heistä oli töissä Greystone Oy:ssä. Kysyin, olisiko heidän markkinointitoimistossaan tarvetta laiselleni tekstityöläiselle. Vaihdoimme kortit, otin yhteyttä seuraavalla viikolla ja sovimme tapaamisen. Tästä lähti liikkeelle erittäin mielenkiintoinen yhteistyöprojekti, jonka hedelmät, Rokua Geoparkin uudet opastetaulut, ovat nyt vuosi myöhemmin nähtävissä Rokua Geoparkin alueella. Mitä tuollainen projekti piti sisällään? Millaisia taitoja ja tietoja tuollainen vaatii tekijältään? Mitkä ovat tekstien tekijän velvollisuudet ja vastuut?

 

Rokua Geopark -nimi ei varmasti kovin usealle aukea. Rokua on useammalle ystäväpiirissäni tuttu, mutta kun perään lisätään Geopark, useamman naama vetäytyy vienoon epätietoisuuden tilaan. Geoparkilla viitataan maailmanlaajuiseen Geopark-verkostoon, joka on UNESCO:n suojeluksessa oleva ainutlaatuisten geologisten kohteiden verkosto. Rokua Geopark kattaa alueen, joka ulottuu Muhokselta aina Manamansaloon asti.

Työ vaati siis runsaasti tutustumista ja tiedonhakua, että sain täydennettyä tietoani alueesta entisestään. Tekstikokonaisuuksia olen onneksi rakennellut aiemminkin – opetuspuolella. Rakentelin markkinointitiimissä monenlaisia julkaisuja monenmoisiin tarkoituksiin oppilaitoksen viestinnässä. Kaikessahan tekemisessä viestintä on juuri se väline, jolla asiat saadaan mahdollisten asiakkaiden ja tuotteesta kiinnostuneiden tietoisuuteen. Viesteissä pitää vain muistaa, että ne rapsuttavat juuri sopivasti leuan alta vastaanottajaa. Lisäksi, kun työssä on mukana taidokkaat graafikot, työ on aika leppoisaa ja inspiroivaa yhteistyötä. Grafiikan hoitivat siis Greystonen ammattilaiset, kun minä sain vastuulleni tekstisisältöjen rakentamisen. Yhteistyössä tässä toimivat kohteiden vastuuhenkilöt ja projektin vetäjä Mikko Kiuttu.

Tiedonkeruuta monipuolisesti

Aluksi lähdimme Greystonen väen kanssa kierrokselle Rokua Geopark -alueelle. Halusimme nähdä paikat, joihin tulevat infotaulut olisi tarkoitus sijoittaa. Millainen maisema? Millaiset värimaailmat? Millainen henki paikoista huokui vastaanottajalle? Keräsin omia muistiinpanojani ja kirjoitin ylös huomioitani, kun samalla valokuvaajana toiminut otti kuvamateriaalia paikoista. Tämä oli tarpeen. Sen jälkeen pystyin rakentamaan ensimmäiset versiot ja huomiot, mitä ko. kohteisiin voisi sijoittaa, millaisen tarinan voisi kertoa. Tapasimme myös muutaman kyläyhdistyksen, joilta saimme hyviä vinkkejä sisältöihin. Mieleenpainuvin henkilö oli Säräisniemen paikallisrunoilija – Matti Haataja. Jos olisin voinut valita, olisin sijoittanut tauluihin kaikki hänen tarinansa. Toinen upea kokonaisuus löytyi Laitasaaren kylähistorian arkistoista. Oli upea päästä tutustumaan tuollaiseen historiapakettiin. Kiitos heille!

Tietojen kokoaminen tauluihin

Tuollaisissa tauluissa tietoa pitää olla riittävästi, mutta sopivasti. Rakentelin aika valtavia kokonaisuuksia joihinkin, joista oli taustatietoakin valtavasti. Valitettavasti kaikki tieto ei mahtunut tauluihin, ja niitä oli karsittava. Päätin silloin, että karsin kokoon kaiken mahdollisen, ja rakennan niistä sopivat kokonaisuudet, joita voi helposti sitten tiivistää toimivaksi kokonaisuudeksi. Työ oli raskasta, aika puuduttavaa ja toisinaan hieman juostiin epätietoisuudenkin valossa. Tässä projektissa aluksi meni hieman turhankin paljon aikaa suunnitteluun, mutta toisaalta suunnitteluun käytetty aika vahvisti lopulta lopputuloksen tyylin ja rakenteen eli mitä tietoja sinne pitäisi laittaa ja mitkä olivat lopulliset kohteet tauluissa eli mitkä paikat nostamme esiin, ja mitkä tulevat mahdollisten oppaiden suusta.

Viimeiset kuukaudet olivat hyvin tiiviitä, mutta palkitsevia. Opin paljon uutta tässä projektissa ja taitoni karttuivat entisestään. Miten mukavaa olisikaan tehdä tuollaisia projekteja lisää? Ehkäpä tulevaisuudessa…

Henna Eklund | Sisällöntuottaja ja viestinnän ammattilainen (Oulu, Finland)
Hennaksi tuottaa luovaa ja osuvaa sisältöä jokaisen tarpeisiin. Ala kuin ala, ei ole ongelma. Hennaksi maailma kuulostaa vain hurjan paljon mielenkiintoisemmalta.