Apua! Mitä minä sanon tällä videolla? | Hennaksi

Tuijotan kameran linssiä ja näen, kuinka punainen valo vilkkuu siinä merkkinä siitä, että kuvaus on päällä. ”Apua! Mitä minä sanon tällä videolla?” Jostain syystä suutani kuivaa, en saa selvää lausetta päähäni. Ajattelin, että keksin kyllä sanottavaa, mutta nyt en voi tehdä sitäkään. Olisiko tätä pitänyt harjoitella? Olisiko pitänyt miettiä, mitä aion sanoa?

Yhä useammassa yrityksessä on herätty videolla vaikuttamisen kiehtovaan maailmaan. Varsinkin sisältömarkkinoinnissa ja etenkin kuluttajille suuntautuvassa markkinoinnissa se alkaa olla tavallisen viestinnän muoto. Yhä useammin törmää erilaisiin videoihin jostakin koulutuksesta tai webinaareihin, joissa asiantuntijat kertovat palveluistaan. Video on tätä päivää ja se palvelee aisteja monipuolisemmin kuin painettu tekstipohjainen mainos tai esim. radiomainos.

Videoiden olennaisin hyöty on mielestäni sitouttavalla puolella. Ne ovat varsin tehokas keino sitouttaa, saada yleisö kiinnostumaan, tykkäämään, jakamaan ja kommentoimaan. Videot tarjoavat herkkua kuluttajille pidempään ja monipuolisemmin kuin esim. blogiteksti tai somejulkaisu. Videota katsotaan pidempään, siitä nautitaan ja siihen saadaan sisällytettyä rutkasti informaatiota. Kun videoita, kuvia sekä tekstejä yhdistää verkkosivuille sopivassa suhteessa, verkkosivut alkavat imeä kävijöitä.

Mistä voin tehdä videoita?

Mielestäni tässä on yhtä laajat mahdollisuudet kuin teksteissäkin – voit tehdä nykyään työhakemuksen, tuote-esittelyn, asiakasreferenssin tai yritysesittelyn videomarkkinointina. Kun yrityksesi liikkuu asiakkaiden parissa, kannattaa videoita kuvata näistä tilanteista. Videot voivat olla lyhyitä – muutama sekunti – tai sitten pidempiä – 2 – 5 minuuttia. Pääasia, että kohderyhmä ja tarkoitus on pohdittu etukäteen.

Käsikirjoitus videolle

Tässä tullaan asiaan, miksi kirjoitin tämän blogipostauksen. Yleensä, kun kirjoitamme tekstiä tai mitä tahansa sähköpostiviestiä, mielessämme on tarkoitus. Olemme hahmottaneet paperille tai muuten, mitä sanomme, missä järjestyksessä sekä mitä asioita painottaen. Selkeää, eikö? Miksi se ei onnistu niin helposti puhuessamme? Kirjoituksessa on se ihana puoli, että kirjoitusta voi matkalla muokkailla haluamansa määrän, mutta videota ei olekaan niin helppo muokata lennosta. Onhan editointiin tarkoitettuja ohjelmia rutkasti, joten sanoman saa mieleisekseen kyllä pienellä työllä. Jos haluat selvitä helpolla, kannattaa sanojaan pohtia etukäteen. Tällä tarkoitan käsikirjoitusta eli suunnitelmaa.

Hennaksi - Kiinnostavaa sisältöä intohimolla

Miten saan sanoman kerrottua videolla vakuuttavasti ja selkeästi? Mistä aloitan? Missä järjestyksessä kerron asiat? Miten lopetan?

Ensinnäkin mehän tiedämme jokainen, että kaikessa juuri ensivaikutelma on tärkeää. Jos haluamme luoda asiantuntevan ilmapiirin ja rakentaa videolla vakuuttavan kuvan itsestämme, meidän on tehtävä se ensimmäisten 4 sekunnin aikana. Aivan, 4 sekunnin. Mitä siinä ehtii? Millä se luodaan? Olemuksella, ulkonäöllä sekä kuvauspaikalla. Seuraavaksi sinun on luotava kuuntelijalle olo, että hän tarvitsee tämän videon tietoja. Miten herätät siis tarpeen? Tässä on perusteltava ja vakuutettava yleisö siitä, että kertomasi asia on tärkeä. Kolmanneksi videoon lisätään tunnetta. Katsoja haistaa nopeasti, jos videolla luotu tunnelma on rakennettua tai teennäistä. Miten luot kutsuvan tunnelman videolle?

Jokaisella videolla on tarkoitus – pohdi se. Yleensä kannattaa muistaa, että yksi asia – yksi video. Se on kaiken sisällöntuottamisen tärkein sääntö. Videon alkuun kannattaa panostaa siksi, koska se kutsuu katsojat jatkamaan katsomista. Vanhaan aikaan opetin, että jos et saa lukijaa vakuuttumaan ennen sivun puolta väliä, teksti jää yleensä lukematta. Sama pätee videollakin – ensimmäiset sekunnit ovat kriittisimmät.

Video voi noudattaa esim. seuraavaa järjestystä:

  1. Aloita videosi jollakin konkreettisella, hauskalla sekä lyhyellä huomiolla jostakin aiheeseen liittyvästä seikasta. Tämän jälkeen vastaa siihen tai kerro esimerkki oikeasta elämästä.
  2. Kerro videosi aihe yhdistäen se edelliseen huomioon ja esimerkkiin.
  3. Nosta esiin 2 – 3 perusteluasi, miksi asia on mielestäsi näin. Rakenna jokainen perustelusi niin, että siinä on selkeä pääväite, esimerkki arjesta, 1 – 2 sivuperustelua tai vastaväitteen kumoamista. Jätä vaikuttavin ja tärkein perustelusi loppuun tai kerro se heti alussa.
  4. Lopeta videosi unelmaan. Miltä maailma näyttäisi, jos asiat olisivat näin? Voit lopettaa kysymyksiin, pohdintoihin tai esimerkkiin. Jätä katsoja pohtimaan videosi jälkeen. Voit lopettaa myös ohjeisiin, miten meidän tulisi jokaisen toimia tästä eteenpäin. Selkeä käsky on joskus varsin tehokas.

Ei muuta kuin kokeilemaan.

Henna Eklund | Sisällöntuottaja ja viestinnän ammattilainen (Oulu, Finland)